Jij ook?

In Jeugd, Jongeren, Kinderlijk trauma, Seksualiteit, Seksueel misbruik door Admin,

Het duurde even voordat alle artikelen die me om de oren sloegen, me de gelegenheid boden om ook iets te zeggen en te vinden van alles wat er gezegd en geschreven wordt over seksueel geweld op dit moment. Maar natúúrlijk heb ook ik hier iets over te zeggen.

Het begon allemaal met de kritiek op Griet op de Beeck die moedig aan tafel zat bij DWDD en daar een kleine opening gaf over wat haar is overkomen en hoe haar nieuwe boek niet als autobiografie geldt, maar ze vermoedelijk wel wist dat de details in haar boeken vragen oproepen. Na enig denken of ze hier open over zou zijn en daar in eerste instantie niet aan dacht, riep het vragen in haar op. “Waarom eigenlijk niet?” Wat was haar weerstand? En al gauw dacht zij; de schaamte, het niet mogen vertellen dat zit zo ontzettend diep. Zo diep, dat ze vond dat ze het juist wél moest doen. Omdat ze anders voor altijd haar mond zou moeten houden na het schrijven van haar boeken. Het interview was aangrijpend waarbij ze zelfs verrast werd door haar eigen emotie, maar keurig haar verhaal afmaakte. Een buiging van mij voor deze heldin. Maar met recensies waarvan de haren overeind gaan staan. Zou ze het inzetten als goede PR?

#me too
En toen  volgde #metoo; viraal ging het. In alle eerlijkheid? Ik las de eerste #metoo van vriendinnen en iets in mij riep weerstand op. Weerstand om hieraan mee te doen. Waarom? Misschien omdat ik in mijn werk met de meest heftige verhalen wordt geconfronteerd. Misschien omdat ik al ruim 10 jaar schreeuw om meer aandacht over dit onderwerp en zie hoe mensen structureel hier niets over willen lezen of horen, laat staan erover praten. Het ‘parallel proces’ tussen seksueel misbruik en het niet mogen spreken. Hoe dit elkaar altijd weer in stand blijft houden. De schaamte zit zo diep, dat mensen er niet over willen vertellen. Ook spreek ik veel mensen die niet als slachtoffer gezien willen worden, maar toch worstelen binnen liefde en relaties. De invloed van het verleden niet eens willen toelaten in hun huidige bestaan. Verdergaan. Dat is waar het vaak om gaat. Maar ook om erkenning en de strijd om die erkenning die soms zoveel energie en overtuigingskracht vergt dat het makkelijker is om niets te zeggen.

Eerlijke wereld
En elke keer dat ik een vermoeden heb, word ook ik overspoeld met twijfels en onzekerheden; ook al zijn de signalen nog zo duidelijk of de verhalen zo gedetailleerd dat het niet verzonnen kan worden. Omdat wij als mens (en ergens ook gelukkig maar) zo in elkaar zitten dat wij willen geloven in een eerlijke wereld. Aafke Scharloo vertelt eerder al eens tijdens een bijeenkomst van het CCE treffend over hoe zij zelf als hulpverlener ooit voor het eerst in contact kwam met mensen die seksueel misbruik hadden meegemaakt. En hoe zelfs zij nog, elke keer als ze een verhaal hoort, haar bedenkingen laat gaan. Dat ze zich betrapt op de weerstand hierover: “onbestaanbaar waar”. En ja; dat is het. Herkenbaar waar. Ik zou graag willen dat ik niet hoef te twijfelen aan die man of vrouw waarbij ik maandelijks thuis in de keuken een bak koffie zit te drinken. Maar dat moet ik wel; feitelijk en objectief blijven kijken.

En dan de zeer terechte kritieken over dat het óók jongens overkomt. Want ja; deze groep wordt nog altijd veel te weinig onder de aandacht gebracht. Tot slot moeten we rekening houden met valse beschuldigingen en hebben we te maken met de lastige definitie van seksueel geweld. Want wanneer is iets seksueel grensoverschrijdend?

Hoe dan ook kunnen we met elkaar concluderen dat er nú aandacht is voor het onderwerp. Ook moeten we met elkaar concluderen dat het ontzettend veel voorkomt, zo vertelt ook  Richard Korver bij DWDD.

Ik hoop dat we met elkaar constant onze ogen open blijven houden en durven zien en horen wat er gebeurt. En ons hoofd niet wegdraaien als we er even geen zin in hebben. Want, eerlijk is eerlijk, na deze hele ophef vraag ik me af wie er werkelijk anders denkt en handelt.  Wanneer alle aandacht zich weer vestigt op de dagelijkse gang van ons leven en we in dezelfde maat verder wandelen en onze kerstinkopen gaan doen.

Priscilla de Vreugd
Om Mij

Wil jij meer weten over hoe je kunt signaleren, of wat je kunt doen als je een vermoeden van seksueel misbruik hebt in je omgeving? Neem dan gerust contact op. Om Mij behandelt je vragen vertrouwelijk, conform de wet op privacy. Tevens verwijzen wij door naar de nodige deskundigen indien nodig en wenselijk.

Ben je onlangs aangerand of verkracht? Meld je dan bij Centrum Seksueel Geweld; Je zult hier goed en snel worden geholpen zodat je niet op meerdere plekken je verhaal hoeft te doen.